Avagy megfejthető-e 500 év távlatából, hogy hol és hogyan zajlott le a mohácsi csata?

A mohácsi csata rekonstrukciója

A mohácsi csata rekonstrukciója

Hogyan szerezhetünk ismereteket egy 500 évvel ezelőtti eseményről?

2019. október 09. - D_T

fb_05_17.jpg

Kezdjük akkor boncolgatni az első kérdést: Hogyan tudunk ismereteket szerezni egy 500 évvel ezelőtti eseményről? Alapvetően két lehetőség áll rendelkezésünkre: Az ÍROTT FORRÁSOK adatai, illetve az adatokból LOGIKAI ELEMZÉS révén levonható következtetések.
Olyan adatokat, amelyek lehetőséget teremtenek a csata egyes körülményeinek, illetve mozzanatainak rekonstruálásához első sorban az írott források tartalmaznak. Ezek közül is leginkább azon ún. elsődleges források hasznosak, amelyek résztvevők tollából vagy elmondásából maradtak fent.
Az írott forrásokból HIÁNYZÓ vagy azokban ELLENTMONDÁSOSAN, TÖBBÉRTELMŰEN rögzített adatokra jelenthet megoldást a logikai elemzés, azaz hogy az adatok összességét mérlegelve megpróbálunk következtetni a legvalószínűbb lehetőségre. Ehhez azonban szükségünk van rengeteg kiegészítő- vagy háttér-információra is. Ilyen háttér-ismereteket nyújthatnak történettudományi munkák, más tudományágak ismeretanyaga, vagy például a legújabb régészeti kutatások eredményei is. E háttér-információk összegyűjtése nem könnyű feladat, sokszor speciális szakemberek segítségét igényli.
A második módszer egyik különleges formája (de a rekonstrukciónak nélkülözhetetlen eszköze) a szereplők helyébe történő belehelyezkedés. Ennek azonban van egy fontos feltétele: Tudnunk kell 500 évvel ezelőtti fejjel gondolkozni, ez pedig nem egyszerű. Nem csak a már említett, korra vonatkozó háttérismeretek széles köre, de beleérző képesség is szükséges hozzá. Nyilvánvaló, hogy minél több információ hiányzik az írott forrásokból, annál többet kell pótolni logikai modellezés által.

A képeken két példát láttok: A magyar sereg csata előtti felállására és Földvár helyére vonatkozóan Brodarics István, aki a magyar vezetés tagjaként részt vett a csatában, adott támpontokat. Viszont, mivel a leírások többféle értelmezést is lehetővé tesznek, azt logikai elemzéssel kell kikövetkeztetni, hogy a lehetséges verziók közül melyik területen állt fel a csatához a magyar sereg, illetve hol feküdt a nevezett falu a legnagyobb valószínűséggel.

 

fb_05_17_b.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mohacsicsata.blog.hu/api/trackback/id/tr815213222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása